WINTERMANTEL ZSOLT

Nekem Újpest a város. Közösségünk akár a család, erőt és kitartást ad, hogy közösen többet tehessünk: Együtt Újpestért!
2019.04.04.

FELÚJÍTÁSRA PÁLYÁZHATNAK A TÁRSASHÁZAK

Az Önkormányzat idén is várja a társasházak és a lakásszövetkezetek felújítási pályázatait. A nyertes tenderek munkálatai már ősszel megkezdődhetnek.

undefined

A Hajrá, Újpest! városfejlesztési program 2013 óta számottevő támogatást biztosít a társasházi közösségek felújítási terveinek megvalósításához. A program keretében zajló beruházások eredményeképpen felértékelődtek a jó közlekedési adottságokkal rendelkező újpesti lakótelepek. Emellett egyre több társasház vágott bele energetikai és esztétikai felújításokba, ezek révén az ingatlanok értéke és eladhatósága is erőteljesen megemelkedik. A támogatási programról dr. Molnár Szabolcs gazdasági ügyekért felelős alpolgármestert kérdeztük.

Milyen támogatást nyújt az Önkormányzat a társasházak felújításához?

Újpesten nagyon sok olyan panel-, tégla- és csúsztatottzsalu-technológiával épített társasház van, amelyek az 50-es évektől kezdve épültek, nemcsak az Izzó lakótelepen, de a Szent Imre utcában és a Szent László téren is. Ezeknek a felújítására az Önkormányzat alkotott egy rendeletet, miszerint egy társasház felújításának anyagi forrását az önerő mellett valamilyen megtakarításhoz kapcsolódó pénzintézeti vagy más típusú pályázati hitelnek kell kitennie, amelynek törlesztőrészletéhez, legyen az tőke- vagy kamattörlesztés, az Önkormányzat vissza nem térítendő támogatást nyújt. Ezt a támogatást mindig is a pénzpiaci viszonyokhoz alakítottuk, korábban ez a támogatás a hitel törlesztőrészletének maximum 40%-a lehetett, azonban az utóbbi években tapasztalható kamatszintsüllyedésnek köszönhetően csökkentek a törlesztőrészletek, így mi is megemelhettük ennek a támogatásnak a mértékét 60%-ra.

Hány társasház újult meg ennek köszönhetően Újpesten?

Az elmúlt években eddig több mint negyven társasház felújítása valósult meg pályázati segítséggel.

Mennyire emelheti meg egy lakás értékét egy társasházi felújítás?

A pályázat kiírását, illetve a rendelet módosítását megelőzően több nagyobb lakásszövetkezet és társasházkezelő mondta el nekünk, hogy azoknak a társasházaknak, amelyek 2013-ban pályáztak, nyertek és amelyekben felújításokat végeztek, a lakásaiknak az értéke 800 000-900 000 forinttal lett magasabb. Meddig lehet benyújtani a pályázatokat? A társasházakkal egyeztetve határoztuk meg a pályázat beküldésének határidejét, hiszen május 31-ig a legtöbb társasházban tartanak közgyűlést az előző évi mérlegbeszámoló és az idei tervek elfogadásának okán. Azt gondolom, hogy az előző évekhez képest sokkal több és jobban előkészített pályázatot fogunk kapni, ugyanis azt tapasztaljuk, és ezt korábbi véleménykutatások is bizonyítják, hogy az emberek nagy része támogatja ezeket a felújításokat. Ezzel a pályázattal azokat az újpestieket szeretnénk támogatni, akik ezután is itt szeretnének élni, mi pedig igyekszünk nekik abban segíteni, illetve támogatást nyújtani, hogy ezt jobb körülmények között tehessék meg.

Sikeres pályázat esetén leghamarabb mikor kezdődhetnek meg a munkálatok?

A beérkezett pályázatokat a bírálat során szakmailag ellenőrizzük, hogy a bennük foglaltak megalapozottak-e. Amennyiben egy beérkezett pályázat a mögöttes konstrukciókkal együtt jól elő van készítve, akkor akár ősszel is elindulhat a kérdéses társasház felújítása.

(ujpest.hu)